Пн-Пт з 8:30 - 17:00, Сб 9:00 - 15:00

Самовивіз замовлень за адресою: Київ, просп. Голосіївський 88

Колекція міфів про ГБО (газове обладнання для автомобілів)

Колекція помилок про газ і газове обладнання для автомобілів (ГБО) останнім часом перестала поповнюватися. Чи то фантазія вичерпалася, чи то особливого резону немає щось нове придумувати. Вам повинно бути цікаво дізнатися всю "страшну правду" про газ, а може бути і розвіяти свої власні сумніви.

Спочатку уявіть собі гордо застиглий профіль співрозмовника і процеженное крізь зуби: "Я заробляю достатньо, щоб їздити на бензині". Дослідження показали, що використання на автомобілях газового палива економічно доцільно для 30-35% автопарку. А заробляти більше (або витрачати менше) не відмовиться жоден мільйонер.

Звичайно, для справжніх товстосумів вигода менше "штуки баксів" в один присід взагалі не розглядається, але ж ми не Рокфеллери, у нас просто профіль гордий. Далі йде цілий список технічних перлин, відстоюючи правоту яких автори норовлять періодично використання кулаків або підручний інструмент в якості вирішальних аргументів.

Перл перший (він же основний): "В двигуні прогорає".

При чому в більшості випадків звучить це саме так як написано, і тільки в рідкісних випадках технічно грамотні люди уточнюють, що прогорає НЕ головка блоку, які не стінки циліндра, і не та сама прокладка між кермом і сидінням, а саме випускні клапана. Що ж, факт є факт, і тривалість горіння газу дійсно вище, ніж бензину (низькооктанового), і чисто теоретично таке можливо.

Йдеться про те, що в момент відкриття випускних клапанів газо-повітряна суміш в циліндрі ще продовжує горіти і, як наслідок, повинен відбуватися перегрів випускних клапанів. але:

Подібне відбувається на бензинових двигунах через неправильно виставлене запалювання (і де ж тут, пробачте, газ?)Навіть маститі фахівці з журналу "За кермом" не змогли довести правильність цього твердження (справедливості заради варто відзначити, що і не спростували). І нарешті:Правильно виставлене запалення, відрегульовані випускні клапана або використання октан коректора назавжди закриє для Вас це питання.

Другим йде поширене твердження про те, що установка системи газового обладнання на автомобіль веде до збільшення ризику загоряння автомобіля. Ну що тут можна заперечити?

Так в загальному то воно і є, оскільки дві паливних системи в одному автомобілі - це ускладнення конструкції, і якщо не стежити за станом трубок і шлангів (що як для бензинової так і для газової системи входить в перелік робіт, які виконуються в рамках ТО) то можлива поява несправностей, які можуть служити причиною загоряння.

Однак не це викликає претензії і сумніви. Кажуть, як правило, про небезпеку розміщення газового балона в багажнику, малюючи страшні картини наслідків вибуху. І ось що дивно: балон з 3,5-4мм сталі, розміщений в багажнику - це страшно і може вибухнути, а паливний бак, по товщині не сильно відрізняється від консервної банки, розташований в арці заднього правого крила у ВАЗів 01-07 - це нормально.

В реаліях, газовий балон, оснащений запірною арматурою із запобіжними клапанами здатний витримати найсильніший удар, і навіть обрив магістральних трубок не викличе скільки-небудь значного й пожежонебезпечного витоку. Руйнування ж балона може відбутися лише в тій ситуації, коли водієві і пасажирам буде, на жаль, байдуже, що станеться з ними і з машиною після удару. Наприклад, після наїзду вантажного автомобіля, що рухається зі швидкістю в 80 км / год на нерухомий автомобіль.


Підтвердженням може служити наявність б / у газових балонів у цілком робочому стані на розборках битих іномарок (і машини на розборі не горіли, і балони ніяк не закопчені).


Зрозуміло, саме слово "ГАЗ" несе в собі якесь попередження про небезпеку, проте варто пам'ятати, що пропан-бутанова суміш, яка використовується в більшості автомобілів, в звичайних умовах важче повітря, що запобігає утворенню газоповітряної суміші, а точка займання цієї самої суміші вище, ніж у суміші парів бензину з повітрям.

Ще ряд питань і заперечень стосується безпосередньо сумісності газового обладнання для автомобіля з системою подачі бензину.

Як приклади наводять пересихання гумових ущільнювачів і засмічення жиклерів у карбюраторних автомобілів, вихід з ладу форсунок і бензонасоса у автомобілів з інжекторної подачею палива з встановленим на автомобілі газовим обладнанням.

Тут саме час вигукнути: вивчайте "матчастину" або читайте інструкцію з експлуатації !!! Ну чорним по білому скрізь написано, що у автомобіля, оснащеного газовим обладнанням, запуск двигуна повинен здійснюватися на бензині з наступним переходом на газ, що паливний бак ніколи не повинен бути порожнім, і що бензонасос на автомобілях з електричними форсунками не відключати. Економія на паливі не повинна доходити до абсурду, якщо Ви, звичайно, не хочете поповнити ряди супротивників газу, попередньо витратившись на ремонт системи подачі бензину.

Написати відгук
Note: HTML is not translated!